Garden for an active family

  • garden design with an intriguing view through a portal
  • garden design including yoga studio and seating area
  • garden design in North London
  • family garden concept design
  • family garden concept design
  • family garden concept design
  • plan for family garden concept design
  • family garden concept design night scene

BRIEF

We were commissioned to design a garden that would meet the varied and changing needs of this family in North London. The brief was challenging as the garden needed to accommodate a sizeable area for the children to play football at the same time as offer some secluded spaces for the parents to feel that they could more fully ‘inhabit’ the garden. There also needed to be a productive area and plenty of space for dining and entertaining.

DESIGN SOLUTION

The space was carefully divided into areas for activity and areas for relaxation, utilising both walls, new trees and raised planting beds.

We created a ‘portal’ in the boundary wall that could be used to access a fruit and vegetable garden and aligned this with a circular water feature. A new garden ‘yoga studio’ was built into the boundary wall to provide a min ‘retreat’ and views to the woodland beyond. A new pergola with a retractable roof was added along the length of the house.