Chilterns garden with a view

BRIEF

Our client had purchased the property because of the spectacular views of the Chiltern hills and wanted a garden that would maximise their enjoyment of the views and enhance the relationship between the architecture of the house and the surrounding landscape.

The main requirements for the garden were:

  • Outdoor dining space
  • Space for entertaining, including secondary parking area
  • Water which will also attract wildlife
  • A productive area and a greenhouse
  • Children’s play area

DESIGN SOLUTION

The design aimed to create a beautiful outdoor space that would meet all the needs of a growing family whilst adding significant value to the property.

This view is at the heart of the design. Looking towards the Chiltern Hills, the view is framed by the magnificent Oak and gradually revealed by the sections of Beech hedge that divide the space and are sculpted to echo the rolling profile of the Chiltern Hills.

A drop in level from the upper pool creates a small water fall into the central rill which leads the eye towards the main view and the lower pool curves away behind the Beech hedging creating a sense of intrigue. The lower pool is planted with aquatics at the end to provide a home for wildlife.

The entrance to the property was designed to create an instant feeling of calm an relaxation – the driveway running through an avenue of trees and a series of lushly planted beds, offset to create interesting patterns of light and shadow between them.

We created a Potager containing a number of raised beds, corten steel reflecting pools and  a contemporary glass house.

Children can explore a secluded corner of the garden that includes storage, a ‘yurt’ that could be slept in overnight, a tree house structure and wooded ‘hideaway’ area with wooden seating and a totem pole.